Nivonpad door Drenthe. 1975-2013
In juli heb ik het "Nivonpad door Drenthe" gelopen. Het pad was het eerste gemarkeerde  naoorlogse wandelpad van Nederland en werd geopend in 1975. Het Noordelijke deel  van  het pad tot even voorbij Schoonloo, werd al snel opgeslokt door het bekende  Pieterpad van  1983. Het Zuidelijke deel tot Havelte, bestaat nog min of meer in het Drenthepad, de  opvolger van het Nivonpad.  
Mede-oprichters van het “Nivonpad door Drenthe” Henk Bosch en Lau van Schaik, op het voormalig pad, bij Rolde (2014).
Doel van de tocht was om te kijken hoe of het originele pad uit 1975,  anno 2013 nog  te lopen valt. Hierboven mijn vijfdaagse wandelverslag  en een route-evaluatie.     Het wandelverslag was aanleiding voor mede-oprichters van het pad  Lau van Schaik en Henk Bosch, om contact met me op te nemen;  “Bedankt dat je ons pad hebt gelopen!”. Het leuke contact dat daarop  volgde, mondde uit in twee interviews over hoe het pad is ontstaan.  Klik hier voor de interviews met Lau van Schaik en Henk Bosch.  Marnix Berkhoff. 
Gezocht: wandelgids, wandelspeldje, oorkonde en promotiefolder
Copyright 2013-2015 Marnix Berkhoff
Mede-oprichters van het “Nivonpad door Drenthe” Henk Bosch (links) en Lau van Schaik (rechts), op het voormalig pad, bij Rolde (2014). Initiatiefnemer van het pad was Ton Langebeek (1926-2000), die in 1973 met het idee voor het pad kwam.